Kursen Preventiv Audiologi

Kursen vi läser just nu heter Preventiv Audiologi, jag har tidigare skrivit ett kort inlägg om vad det innebär. På fredag är tanken att vi ska ha ett seminarium och diskussion om frågor i ämnet. Vi ska prata om framtiden, om lösningar och förbättringar kring ljudmiljöer på arbetsplatser och fritiden. Att leta information i ämnet på internet är inte helt enkelt. Man får upp länkar till kursplaneringen för denna kursen och även min blogg dyker upp som en av de första träffarna i ämnet. Bara detta visar på att det är ett smalt område som inte får det utrymme som krävs.

Det har diskuterats flitigt i klassrummet om hörsel och hur underordnad den är vår syn. Vi skyddar vår syn mycket bättre! Kanske för att det är mer tydligt vad som kan skada. Skyddglasögon vid svetsning och vid hantering av skadliga vätskor, solglasögon vid stark sol osv. Kanske kan det bero på att om en skada inträffar i ögat så blir den omedelbar. Med hörseln är det mer komplicerat, skadorna kan ge uttryck först ett tiotal år senare. Hur många tycker det är roligt att skydda sig i förebyggande syfte när det handlar om så lång tid framåt?

Men om man vinklar tanken lite och istället tänker på tinnitus. Du kanske inte förlorar någon hörsel, men istället får ett ringande och/eller brusande ljud att ständigt lyssna på. Ett ljud som kan uppstå direkt efter att ha blivit utsatt för höga ljudnivåer. Kanske blir det då mer aktuellt att vilja skydda sina öron?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0